Esteu aquí

Companys gestionen l'aigua a Cap Verd

El nostre company Damià Pujol Alibés, especialista en processos hidràulics, va iniciar el 2001 de la mà de la societat de capital canari Cabocan, promotora d'infraestructures turístiques i de les catalanes Hidrowatt i Aigües de Sabadell, com a socis tecnològics, un projecte d'implantació i gestió del cicle integral de l'aigua a l'illa de Sal (República de Cap Verd), Aguas de Ponta Preta (APP).

L'arxipèlag de Cap Verd, 10 illes enclavades en oceà Atlàntic a l'extrem oest del continent africà, entre les latituds 14º i 18º Nord, a uns 600 km a l'oest de les costes de Dakar i 1500 km al sud-oest de Canàries, són un paradís de forts contrastos entre les illes més àrides de l'est i les més tropicals de l'oest, totes elles mancades de recursos hídrics regulars.  

L'Illa de Sal com el seu nom indica, és un enclavament de bellesa àrida, amb l'aigua de mar com a únic recurs hídric. En aquest context, la implantació d'un projecte de cicle integral de l'aigua va ser per a Damià Pujol un repte i una oportunitat el seu destí allà amb 30 anys. Actualment es dessalinitza l'aigua de mar i s'abasteix d'aigua potable a una població de 10.000 habitants i a diversos hotels i ressorts de l'illa -la zona gestionada per APP abasta aproximadament el 25% del turisme del país-, simultàniament també realitzen el tractament i gestió de les aigües residuals i la seva posterior reutilització per a reg de zones verdes i petita agricultura.

Però per accedir a l'aigua en un lloc com Cap Verd, on l'aigua que existeix és únicament la de la mar, implica un cost energètic més gran que el d'altres llocs perquè cal la seva dessalinització amb tecnologies que requereixen un gran consum d'energia. Desprès de la captació d'aigua de mar mitjançant pous costers, el procés de dessalinització es realitza mitjançant osmosi inversa i prèviament a la seva distribució, es remineralitza amb llits de calcita i cloració.

El cicle integral es completa amb el servei de clavegueram, depuració de les aigües residuals mitjançant un sistema biològic, regeneració mitjançant un tractament terciari i reutilització per a usos agrícoles i construcció.

Les necessitats energètiques són proveïdes per centrals elèctriques tècniques, a les que de mica en mica s'integren instal·lacions fotovoltaiques per aprofitar el potencial solar de l'arxipèlag. 

En 2017, la societat de capital català Sociedad de Impulso de agua y generación de energía (Impulso),  especialitzada en la inversió en sectors d'aigua i energia, amb presència a més de a Cap Verd i Espanya, a Xile i l'Argentina, es va posar al capdavant de l'operació de la companyia i al costat de Cabocan i amb Damià al capdavant va augmentar la inversió en el camp de l'energia renovable, amb el projecte d'una nova planta solar fotovoltaica de 1,32 MW de 2.000.000.- € d'inversió , no només per reduir els costos de producció d'aigua, sinó també per millorar la sostenibilitat del mix energètic de l'energia distribuïda per la societat als usuaris.

APP ha invertit des de la seva fundació més de 22 milions d'euros en diversos projectes i en l'exercici 2017 va facturar més de 10 milions d'euros. Actualment a més de les activitats d'aigua i energia a l'illa de Sal, APP també gestiona la principal bugaderia industrial del país (NETSAL) i des de fa 10 anys participa en la primera companyia constituïda al país com a Associació Publicoprivada, Aguas de Porto Novo (APN) juntament amb l'Estat de Cap Verd i la Cambra Municipal de Porto Novo, per subministrar aigua a aquesta població de l'illa de Santo Antao.

Amb un centenar d'empleats, dels quals només tres són expatriats, la responsabilitat social és un dels pilars d'APP. Per Pujol, no es tracta únicament de negocis, ja que l'activitat es realitza en un país en vies de desenvolupament i cal implicar-se per millorar aquesta situació, per tant a més d'oferir formació contínua als treballadors i una política de salaris atractiva en el context del país, APP s'implica en projectes d'aire formatiu, social i col·laboratius. Per exemple subministra aigua gratuïtament a algunes entitats socials i sense ànim de lucre, hospitals i escoles i ha portat energia a llogarets aïllades del país amb la implantació d'un programa de l' UE, mitjançant tecnologia solar fotovoltaica amb emmagatzematge a les illes de Santo Antao i Sâo Nicolau, conegut com SESAM-ER de l'acrònim en portuguès de Servei Energètic Sostenible per a Poblacions Rurals Aïllades mitjançant Micro-Xarxes amb Energies Renovables.

Les energies renovables són al centre de l'evolució de la companyia i de la transició energètica del país. I APP aposta per una major implantació i inversió en aquest camp, tant solar com eòlica, com a estratègia de futur immediat de la companyia.

Norberto Larriba Blay, vicepresident executiu d'APP i conseller delegat d'Impuls, també company nostre, no descarta en un futur invertir en altres països africans, però el seu objectiu per ara és créixer a Cap Verd de forma sostinguda i controlada en el sector dels serveis bàsics d'aigua i energia ja que segons les expectatives governamentals es preveu duplicar fins al milió de turistes a l'any 2021.

Article de Xavier Aldekoa a La Vanguardia 18/08/2018