Esteu aquí

Aclariments repecte la carta enviada pel CITOP

Benvolguts companys i benvolgudes companyes

Com ja sabeu, el nostre Col·legi té una història de 24 anys, un camí recorregut amb esforç, professionalitat i estima a una professió i ara, potser quan més necessitem que segueixi al nostre costat, no podem permetre que desaparegui.

L’actual situació socioeconòmica i el pas del temps fa que les institucions tendeixin a l’enquistament, precisament això és el que no volem. El que volem és un Col·legi actiu, obert, amb serveis, amb recursos,… necessitem un Col·legi que ens serveixi i que ens el sentim nostre. La solució passa per un canvi de model de gestió econòmica.

El tarannà de la Junta actual ha estat i serà afrontar les situacions de cara, amb empenta i sense perdre mai el seny. Cal observar la realitat que ens envolta i buscar les solucions més adients i eficients per disposar d’una institució que ens representi tant en l`àmbit professional com institucional. La Junta treballa perquè el nostre col·lectiu sigui reconegut, respectat i ocupi el lloc que es mereix dins la nostra societat.

Davant les afirmacions, algunes malauradament de caire personal, exposades per el Sr. Miguel Navarro Weis (Vicepresident del CITOP), només dir que el descrèdit dels qui no diuen la veritat els mostra febles i desesperats per manca d’arguments. En tot moment, la Junta de Govern ha intentat actuar amb el suficient seny i pausa per buscar solucions de consens que no han trobat respostes ni, el que és pitjor, diàleg.

M’hauria agradat que, en els seus escrits, el Sr. Navarro us expliqués que dels 200.000 euros de les nostres quotes tan sols ens volen retornar 60.000 euros. M’hauria agradat que us expliqués que han presentat un recurs contra el Decret de 22 de març de 1991 de creació del nostre Col·legi. M’hauria agradat que us expliqués que el CITOP té un deute d’1.600.000 euros per les hipoteques de la seva seu i de les seus de les diferents zones. M’hauria agradat……..

Per últim, dir-vos que aquest camí no l’estem fent sols. Des d’un principi la Junta va decidir fer-lo amb tots els Degans i Membres de les Juntes que ens han precedit en el CETOP, així com amb el suport que ens han mostrat els diferents Degans i Presidents, tant de forma individual (Col·legi d’Enginyers Industrials, Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrials, Col·legi d’Arquitectes, Col·legi d’Aparelladors i Arquitectes Tècnics, Col·legi d’Enginyers Agrònoms) com a través de la Intercol·legial de col·legis catalans.

Necessitem caminar tots plegats, necessitem la vostra col·laboració. Gràcies

Xavier Font Mach
Degà del CETOP

Nota: Seguidament, l’assessoria jurídica del nostre Col·legi fa un informe on respon, punt per punt, les afirmacions del Sr. Navarro.

Properament rebreu la convocatòria a diverses jornades, que es faran a Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, perquè presencialment podem resoldre tots els dubtes que tingueu sobre aquest tema

 


INFORME JURÍDIC

Arran de les informacions del CITOP rebudes darrerament, cal efectuar els següents aclariments:

Totes les comunicacions del CITOP parteixen de la base que el CETOP, per a ells, no existeix. No existeix cap col·legi català d’enginyeria tècnica d’obres públiques i només existeix un miratge amb CIF propi per, diuen, donar una aparença de personalitat jurídica a una zona del CITOP i acontentar a la Generalitat, que, al seu parer, sempre ha volgut col·legis catalans, i amb qui es necessita voluntat d’entesa perquè el principal camp de treball dels titulats és l’obra pública. Per a ells el CETOP és una zona com qualsevol altra, sense cap particularitat excepte el CIF, i els estatuts del CETOP no són més que un reglament de zona.

I per deixar-ho ben clar, ara ja fa un any, a l'abril de 2013, van interposar un recurs judicial perquè es declari la nul·litat del Decret 14/1991, de 22 de març, que és la normativa de constitució del CETOP.

I és per aquest plantejament seu, que el CITOP insisteix en tots els seus escrits que ell és l’únic col·legi i, per tant, la col·legiació ha de ser única a la seva corporació, les assemblees efectuades no són de col·legi sinó de zona territorial i els únics estatuts aplicables són els seus.

Dit això, jurídicament el CETOP existeix i no és un simple CIF. Precisament per aquesta raó ja fa temps es va acordar el marc de relacions bilaterals CETOP-CITOP que foren aprovades per Assemblea del CETOP de 3 de març de 2009  -i que ara, sense èxit, s’ha intentat actualitzar a les noves circumstàncies per la negativa dels actuals òrgans de govern del CITOP- i jurídicament el CETOP està reconegut per totes les instàncies catalanes i estatals i no té cap problema de reconeixement, excepte per part del CITOP. Així ho van posar de manifest altres degans en un escrit que es va fer públic i que dita corporació només va poder rebatre jurídicament intentant desacreditar a les persones signants.

El CETOP es va constituir per l’esmentat Decret de 1991 i té uns estatuts particulars declarats legals i que s’han modificat vàries vegades. La darrera versió és de l’any 2009 i es pot trobar en el següent enllaç:

I d’acord amb aquest estatuts pot establir les seves pròpies quotes, cosa que no s’havia fet fins ara. I és precisament l’exercici d’aquesta facultat pròpia allò que es va acordar a l’Assemblea extraordinària del CETOP del passat 29 de març. Tot s’ha ajustat als estatuts del CETOP. Altra cosa és que es vulgui negar la pròpia existència del CETOP i, per tant, de la seva normativa i del seu patrimoni.

Dit això, no existeix cap obligació legal de col·legiació nacional com ells afirmen. Els col·legiats exclusivament al CETOP acompleixen amb els seu deure de col·legiació i poden exercir, com han fet fins ara, la seva professió a tot el territori espanyol. Tot això amb independència que tot col·legiat pugui mantenir la doble col·legiació al CETOP i al CITOP i abonar les quotes corresponents, o donar-se de baixa de qualsevol d’ambdues institucions en els termes que resulten de la normativa (fora el cas dels membres de l’òrgan de govern del CETOP, que estan obligats a mantenir la duplicitat perquè a l’Assemblea de 2009, dins l’esmentat marc de relacions bilaterals, es va acordar que simultàniament estaven obligats a pertànyer al CITOP). En tot cas, les baixes que sol·licitin els col·legiats a qualsevol d’ambdues institucions s’hauran de tramitar, i no poden utilitzar-se com a mesura de pressió fora que els òrgans de govern a qui correspongui prendre l’acord vulguin incórrer en un il·lícit sancionable.

 

Paraules clau: