Esteu aquí

El sector de la construcció creixerà un 4,4% el 2016

  • L’ITeC presenta a Barcelona l’informe Euroconstruct d’hivern, de previsions del sector de la construcció a Espanya i Europa
  • El ritme de creixement de l’activitat constructora a Espanya estarà per sobre del PIB previst l’any 2017
  • A nivell europeu el creixement previst per l’any vinent és del 3%

El sector construcció a Espanya torna a créixer el 2015 (+2,4%) i s’espera que ho continuï fent els anys següents. Al 2016 el repunt pot ser més palpable (+4,4%) si l’enginyeria civil sobreviu al buit postelectoral sense entrar de nou en recessió, i més a mitjà termini és versemblant que la construcció sigui capaç de mantenir ritmes de creixement per sobre dels de l’economia (4% en 2017 i 3,3% en 2018).

Per sectors, l’edificació residencial creixerà un 10%, sobretot per l’esgotament de l’estoc d’habitatge en llocs puntuals, el fre al descens de preus i la reaparició del crèdit en projectes de menor risc. La no residencial (oficines, comerços, hospitals, col·legis) un 3,5%, després d’un 2015 recessiu (-4%).

Pel que fa a l’enginyeria civil, s’espera un creixement del 6% per al proper any, tot i que aquest vindrà molt marcat pel que passi després de les eleccions espanyoles, segons l’estratègia en infraestructures que adopti el nou govern i el replantejament de certs projectes.

El Director General de l’ITeC, Francisco Diéguez, ha recordat que l’impacte de la crisi en el sector de la construcció a Espanya “ha estat profund”, i tot i anar a millor, “l’ombra negra del passat s’allargarà durant bastant temps”, amb la qual cosa és important “fixar-se en el valor absolut”. L’autèntic problema és que a Espanya li cal recuperar-se d’una caiguda de l’activitat d’una dimensió força superior a la de la resta de països.

A Europa, l’informe Euroconstruct preveu que el sector tingui un repunt de creixement de dos anys de durada desigual entre països. “La crisi a nivell europeu es pot donar per finalitzada.”, segons Francisco Diéguez. S’obre doncs, un període de “moderat creixement”, amb un increment enguany de l’1,6% (amb només Finlàndia, França i Suïssa en recessió), i una previsió del 3% per al 2016 i del 2,7% per al 2017.

Més informació