Esteu aquí

Les ciutats han de liderar la transformació digital i la lluita contra el canvi climàtic

IV Congrés Nacional d’Enginyeria Municipal celebrat els passats 25 i 26 d’octubre a Barcelona

  • Per a Xavier Font, degà del CETOP, “les noves eines i tecnologies s’integren en tots els àmbits de la gestió municipal i ajuden a millorar els serveis urbans”

  • Els robots i drons per a la inspecció i manteniment a les ciutats seran el camí cap a la ciutat autoreparadora

  • Les xarxes d’il·luminació LED, en fanals i semàfors, oferirà un sistema de transmissió de dades ràpid, segur i sostenible

  • “El 75% de l’energia mundial es consumeix en les ciutats, cal aconseguir un desenvolupament sostenible i optar per les energies renovables”, va defensar Carlos Dueñas, president del Colegio de Ingenieros Técnicos de Obras Públicas e Ingenieros Civiles.

Barcelona, 29 d'octubre de 2018.- Al 2050, es preveu que el 75% de la població mundial viurà en urbs. Per aquesta raó, és primordial que les ciutats liderin la transformació digital i la lluita contra el canvi climàtic. Aquesta va ser una de les conclusions finals del quart Congrés Nacional d’Enginyeria Municipal (CIM) que es va celebrar els dies 25 i 26 d’octubre, organitzat pel Col·legi d’Enginyers Tècnics d’Obres Públiques de Catalunya (CETOP).

Per a Xavier Font, degà del CETOP, “estem caminant cap als Ajuntaments 4.0 on les noves eines i tecnologies s’integren en tots els àmbits de la gestió municipal i ajuden a millorar els serveis”. Al llarg del Congrés, es van presentar projectes en els que els drons i robots seran responsables de la inspecció i manteniment de les infraestructures d’una ciutat que vol ser autoreparadora i on les impressores 3D d’asfalt permetran segellar fissures en les calçades. Durant el Congrés, es va presentar la tecnologia LIFI com a un sistema de transmissió de dades segur, ràpid i sostenible, que pot ser complementari al WIFI actual, a través de las xarxes d’il·luminació LED.

Les ciutats també han de liderar la lluita contra el canvi climàtic. “El 75% de l’energia mundial es consumeix en les ciutats, cal aconseguir un desenvolupament sostenible i optar per les energies renovables”, va defensar Carlos Dueñas, president del Colegio de Ingenieros Técnicos de Obras Públicas e Ingenieros Civiles. Es van presentar diferents novetats en aquest camp como és la recuperació del CO₂  per als hivernacles, el gel sec o com a dissolvent. I es van presentar noves opcions per a la planificació energètica com és el gas renovable, una opció ecològica que s’obté del Biogàs i que podria complementar l’energia elèctrica a través dels 70.000 kilòmetres de xarxes de distribució de gas, ja existents a Espanya. 

Mobilitat com a servei

“Si els tècnics municipals no introdueixen el canvi en les ciutats, ningú altra ho farà”, va afirmar Xavier Flores, director general de Infraestructures de Mobilitat de la Generalitat de Catalunya. En el Congrés, es van presentar noves solucions de mobilitat com el Flexitransport, que ja funciona a Catalunya i que lidera l’Associació de Municipis per a la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU), que consisteix en un algoritme que gestiona, en temps real, les dades de tots els usuaris del transport de la ciutat. Això fa que es pugui parlar d’una mobilitat coordinada i adaptada a la demanda, en la que l’usuari ja no s’ha de preocupar ni d’horaris ni de parades, al poder ajustar-se a les seves necessitats de manera dinàmica.

També es va parlar del peatge urbà com a instrument de regulació de la mobilitat per a reduir la congestió i la pol·lució en les ciutats. Així com, de la necessitat de que les aplicacions, existents en els telèfons, per a gestionar la mobilitat com a servei siguin liderades des dels ajuntaments i municipis per a prioritzar el transport públic.

Cap a l’Ajuntament 4.0

El CIM 2018 obre les portes a noves maneres de treballar pels tècnics municipals, resultat de la transformació digital, que els condueix cap a un Ajuntament 4.0 o cap a les denominades ciutats intel·ligents. En el Congrés es va parlar de sensorització, Big Data i Blockchain però també d’ètica i de pensar en i pel ciutadà. “Les smart city han d’aconseguir una gestió més eficient i de qualitat que resolgui les necessitats de la ciutadania i col·labori en una millor governança”, va destacar Xavier Font, degà del CETOP.

El Col·legi d’Enginyers Tècnics d’Obres Públiques és el màxim òrgan representatiu de l’Enginyeria Tècnica d’Obres Públiques a Catalunya on lidera l’àmbit de l’enginyeria civil aglutinant a més de 1.200 professionals. 

Galeria de Fotografies