La mobilitat sostenible, en un nou diccionari del TERMCAT

  • Es tracta d’un recull de més de cent seixanta termes relacionats d’una manera general amb la mobilitat sostenible o bé relacionats específicament amb els desplaçaments, els vehicles viaris i els combustibles

  • És un instrument per familiaritzar els ciutadans amb la terminologia de les polítiques cap a la mobilitat sostenible executades pel Departament de Territori i Sostenibilitat del qual set especialistes hi han col·laborat

El TERMCAT publica una primera entrega del Diccionari de mobilitat sostenible en línea, elaborat amb la col·laboració de diversos especialistes de l’àmbit, sobretot del Departament de Territori i Sostenibilitat i també del Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya.

Es tracta d’un recull de més de 160 termes sobre terminologia general relacionats amb la mobilitat sostenible o bé relacionats específicament amb els desplaçaments, els vehicles viaris i els combustibles. Les altres àrees previstes, referides sobretot als vehicles ferroviaris, l’urbanisme i les taxes i les mesures d’incentivació, s’aniran desenvolupant i afegint al diccionari en anys successius.
 

Com dir en català ‘bike and ride’?

El nou diccionari busca arribar a un públic ampli i divulgar i potenciar les polítiques de mobilitat sostenible, executades pel Departament de Territori i Sostenibilitat.

Cada fitxa conté la denominació catalana considerada principal i les denominacions catalanes sinònimes; els equivalents en castellà, francès, italià i anglès; una definició, i, quan s’ha considerat convenient, notes amb informacions suplementàries o que fan referència a termes relacionats. En uns quants casos, a més, les fitxes s’acompanyen d’imatges que il·lustren el concepte. (Vegeu, per exemple, autobús biarticulatdistintiu ambiental o vehicle de combustible flexible).

L’obra ajuda els usuaris a conèixer els termes en català per a expressions que desconeixen o que fan servir importades d’altres llengües. Un exemple és bicicleta d’enllaç, que en anglès és bike and ride. O viatger pendular en comptes del terme anglès commuter.

El diccionari s’acompanya d’una infografia interactiva, que il·lustra diversos tipus de vehicles relacionats amb la mobilitat sostenible (per exemple, els autobusos articulats) i permet accedir a la fitxa corresponent. 

D’aquesta manera, el Diccionari de mobilitat sostenible es configura com una eina en creixement i en contínua actualització, que pot resultar útil a un públic molt ampli. El títol forma part de la col·lecció de Diccionaris en Línia del TERMCAT, amb més de 150 obres dedicades a diversos àmbits d’especialitat.

Font Departament de Territori i Sostenibilitat

Paraules clau: