You are here

Situació de l'Enginyeria a Catalunya

  • 117.000 professionals conformen el sector de l’enginyeria a Catalunya

  • D’aquests 117.000 enginyers, un 83% són homes i un 17% són dones.

  • Els enginyers de Catalunya tenen un salari mitjà de 40.000 euros bruts/any i el sector només compta amb un 4% d’atur.

Són dades de l’Observatori de l’Enginyeria, iniciativa impulsada pels col·legis i associacions d’enginyeria catalans per conèixer la situación del sector al nostre territori i sustentada en una enquesta a 1.000 enginyers i 500 empreses.

El proppassat  6 juliol, el Museu de les Aigües de Cornellà de Llobregat va acollir la presentació de l’Observatori de l’Enginyeria, un estudi sobre la situació de l’enginyeria a Catalunya que ha celebrat la seva primera edició. El projecte ha estat impulsat pels Enginyers Industrials de Catalunya i ha comptat amb la col·laboració del CETOP juntament amb la resta de col·legis professionals i associacions d’enginyers catalanes, l’Agència de Qualitat Universitària, la Càtedra d’Estadística i empreses representatives dels sectors industrials i tecnològics.

És un estudi inèdit a Catalunya i a Espanya, basat en una ambiciosa enquesta sobre 1.000 enginyers i 500 empreses i que recull la situació actual de l’enginyeria, tant des del punt de vista de la presència dels enginyers, com des dels reptes empresarials que hi estan relacionats. Aquest tipus de projecte sí que es duu a terme en el nostre entorn geogràfic més proper: França, Alemanya, el Regne Unit i Itàlia ja fa dècades que recullen aquesta realitat i analitzen com va evolucionant.

L’objectiu d’aquesta iniciativa és identificar quins són els reptes i les necessitats en els pròxims deu anys. Per tant, l’Observatori de l’Enginyeria neix amb vocació de continuïtat i amb la previsió de repetir les enquestes cada tres anys. Alhora l’estudi continua amb un programa de reflexions i estudis complementaris que es desenvoluparan en el curs 2017-18 i els successius.

Un dels principals objectius de l’Observatori de l’Enginyeria ha estat conèixer el nombre d’enginyers que formen el col·lectiu català. Antoni Ma. Grau, director del projecte, ha presentat els resultats d’aquesta investigació: “A Catalunya hi ha 117.000 enginyers i enginyeres, dels quals 107.500 en situació activa i 9.500 jubilats”.

La ràtio d’enginyers a Catalunya és de 15,6 enginyers cada 1.000 habitants, superior a França, amb 14,4 enginyers cada 1.000 habitants, i Itàlia, amb 11,4 enginyers cada 1.000 habitants. Catalunya només es troba per sota d’Alemanya, que compta amb 20,4 enginyers cada 1.000 habitants.

En relació als 107.500 enginyers en actiu a Catalunya, l’estudi conclou la següent divisió segons àrees de l’enginyeria: 47% industrial, 23% informàtica, 12% telecomunicacions, Agrícola 7%, Civils 7% i altres estudis 4%. Del conjunt d’enginyers, un 53% són enginyers tècnics o de grau i un 47% són enginyers o màster enginyers.

Antoni Ma. Grau ha destacat el bon moment del mercat laboral de l’enginyeria, ja que “només un 4% del col·lectiu es troba en situació d’atur, xifra molt inferior que a altres sectors”. Els moviments migratoris de l’enginyeria catalana són els següents: un 10% dels enginyers catalans han marxat fora i un 15% d’enginyers estrangers han arribat a Catalunya.

Molts més homes que dones
Dels 117.000 enginyers i enginyers que hi ha a Catalunya, la diferència entre homes i dones segueix sent molt gran: un 83% són homes i un 17% són dones. Les xifres són similars a Alemanya, on un 16,6% són dones, Itàlia (17,5%) i inferiors a França (22%).

Retribució
El salari mitjà d’un enginyer a Catalunya és de 40.000 euros bruts/any, una retribució inferior a la mitjana de França i Alemanya: un enginyer a França té un sou mitjà de 50.000 euros bruts/any i a Alemanya de 60.000 euros bruts/any.

El Conseller de Territori i Sosteniblitat, Hble. Sr. Josep Rull, que va presidir la presentació de l’Observatori de l’Enginyeria va afirmar: “Cal valorar aquesta iniciativa, de gran rellevància per l’enginyeria a Catalunya. La visió holística i estratègica del col·lectiu de l’enginyeria és vital per al desenvolupament del país”.

Josep Oriol Sala, president de la Caixa d’Enginyers, va remarcar la importància de l’existència d’un estudi com l’Observatori de l’Enginyeria a Catalunya perquè: “Saber quants som, qui som, com ens dividim i en quines condicions ens trobem, és bàsic per a desenvolupar un teixit empresarial sòlid”. Jordi Renom, president de l’Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya, ha conclòs l’acte: “L’Observatori de l’Enginyeria ha complert l’objectiu d’aconseguir unes dades amb què no comptàvem. Cal donar les gràcies a tots els col•legis professionals, associacions, institucions i empreses del sector”.